Olen Anne Nuutinen, ratsastuksenopettaja ja kahden lapsen äiti Tuusulasta. Astun mukaan Ainon tiimiin syyskauden 2016 alusta ja odotan innolla uusia tuulia ja ratsastuskoulutoimintaa Järvenpäässä.

Opettajana olen työskennellyt reilun 13 vuotta useammassa suuressa ratsastuskoulussa, jonka aikana olen toiminut myös yrittäjänä alalla. Ratsastuskoulutyön lisäksi koulutan ja ratsutan nuoria ja vanhempia hevosia sekä valmennan este- ja kouluratsukoita 1-3-tasolla. Ammattiopintoni olen suorittanut Ypäjän Hevosopistossa, ja tällä hetkellä opiskelenkin ratsastuksenopettajan korkeinta kansainvälistä III-tason tutkintoa, eli suoritan Master-opintoja. Masterin lisäksi suoritan tällä hetkellä myös SRL:n II-tason lajivalmentaja-koulutusta ja esteratsastuksen taitotuomarioikeudetkin ovat lisenssiä vaille valmiit. Toivon myös pääseväni lähiaikoina V-koulutuomarikurssille. Tavoitteena olisi valmistua Master-opettajaksi vuoden 2017 aikana. Opetan mielelläni sekä koulu- että esteratsastusta, ja oppilaitteni ikähaarukka on vuosien aikana ollut 3-93 vuotta. Innostun kaikista ikäryhmistä oppilaina, sydäntä lähellä ovatkin juniorit, nuoret ja seniorit.

Anne

Ponivuosina kilpailin lähinnä esteitä, mutta juniori-ikäisenä aloin ymmärtämään myös kouluratsastuksen tärkeyden ja merkityksen. Edesmenneellä suomenhevosoriillani Hopean Pojulla kilpailinkin aktiivisesti kansallisella tasolla sekä esteitä että koulua ja olimme useana vuonna mukana suomenhevosten mestaruuskilpailuissa. Ylsimme myös avoimiin vaativa B-luokkiin sekä edustimme seuraamme kouluratsastuksen joukkue-SM-kilpailuissa. Hankin jossain välissä omistukseeni myös ”projektivarsan”, vuonna 2006 syntyneen risteytysponitamman, joka sai nimekseen My Tricky Joy. ”Iitun” päätoimi on nykyään opettaa vuokraajilleen ponin pitoa, ja kuljettaa heitä kilpailumaailmaan. Pojun jälkeen väliin tuli hetkellinen hevoseton tauko, jonka aikana ratsastin paljon nuoria hevosia.

Tavoitteenani oli jo silloin Master-tutkinto, ja päätin ostaa hevosen, jonka voin itse kouluttaa vaaditulle tasolle. Nykyinen hevoseni on vuonna 2008 syntynyt Hannovertamma Karelia Carrus (i. Lord Sinclair I – ei. Donnerschwee – eei. Rohdiamant), jonka ostin sen ollessa 3-vuotias. Karelian lahjat ovat selkeästi koulupuolella, mutta hyppäsin sen kanssa pikkuhiljaa edeten vielä 7-vuotiskauden loppuun. Karelia ei ole kovin yksinkertainen ja suoraviivainen tyyppi, joten sen koulutuksen suhteen on menty rauhassa. Nyt keskitymme vain kouluratsastukseen, jotta saamme vaativan B:n asiat sujuviksi. Viimekaudella 2015 kilpailimme helppo A-luokkia hyvällä menestyksellä ja tämän kauden aikana nousemme toivottavasti vaativaan. Pitkällä tähtäimellä Karelian kanssa tavoitteena on ainakin vaativa A-luokat. Yli vuosikymmenen ajan minua on kouluratsastuksessa valmentanut Kiki Nyberg, jonka kanssa teen tiiviisti töitä Karelian kouluttamisen eteen. Muita valmentajiani vuosien aikana on ollut mm. Pia Varjonen, Jenny Eriksson ja Kimmo Sulkala. Esteillä valmentajani on ponivuosista saakka ollut Suski Suomela. Piia Pantsu on Ainon tiimistä minulle jo entuudestaan tuttu, olen käynyt Piian valmennuksessa nyt jo usean vuoden ajan. Aikanaan myös Veikko Heikkilä oli suuressa roolissa esteratsastukseni suhteen.

Ratsastaminen perustuu tunteeseen. Haluan opettaa ratsastajille tunnetta ja taitoa, ja kykyä lukea ja tulkita hevosta. Olen hyvin tarkka perusasioista ja istunnasta, pyrin opettamaan oppilaanikin tarkoiksi ja huolellisiksi, jotta taitojen ja tunteen kehittyessä on vakaan perustan päälle helpompaa opetella uusia ja aina haastavampia asioita. Haluan viedä asiat loppuun ja saada oppilaalle onnistumisen tunteen, haastan oppilaitani ylittämään omaa kynnystään ja uskaltamaan astua eteenpäin. Positiivinen ja kannustava ilmapiiri tunneilla on oppimisen edellytys. Ratsastus on urheilulaji, ja ratsastajan on huolehdittava omasta fyysisestä kunnostaan. Ohjaan mielelläni oppilaita oheisliikuntaan, jotta fysiikasta voi huolehtia monipuolisesti. Hevonen on minulle paitsi kunnioitettu työtoveri ja perheenjäsen, niin myös urheilulajin tärkein kumppani, josta on huolehdittava vähintään yhtä hyvin.